Tv-spel

Vem har sagt att spel, tippande och odds måste vara exklusivt för sport och trav? Vi har ju tidigare nämnt det faktum att det går att tippa på vem som tar plats i Vita Huset i höst, och numera hör det ju till vanligheten att även spela på vem som tar hem segern i olika tävlingsprogram i tv.

I den populära sångtävlingen Idol går det exempelvis ut på att hitta vilken artist som är favorit att ta hem hela tävlingen men även vem det är som ligger illa till vid nästa utröstning. Programmet är uppbyggt genom att privatpersoner söker sig till ett antal snabba auditions I olika större svenska städer. Här sållar juryn ut de som håller måttet, medan många blir tvungna att se sin resa till kändisskap avslutas.
År 2016 är programmets tolfte upplaga och nytt för I år är förstås juryn, som är helt nytillsatt med Fredrik Kempe, Quincy Jones III och Nikki Amini – programledare är som vanligt Pär Lärnström.

Let's Dance är ett annat populärt program som går att betta på, där olika personligheter från underhållningsindustrin tävlar mot varandra I par tillsammans med en professionell dansare. Formatet kommer ursprunligen från Storbritannien där produktionen har skötts av BBC ända sedan dess start år 2004. Även här gäller det att spela om vem som går segrande ur dansen.
De kändisar som deltar i den kommande upplagan är ännu inte känt, men den största förändringen är att programledare Jessica Almenäs inte längre kommer att vara programledare – vilket I sig är den största förändringen av programmet. Vi får se vem TV4 väljer ut som programledarpartner till komikern David Hellenius.

Juryn en hjälp

Till sin hjälp i dessa program har man ofta en jury vars åsikter om de olika tävlanden ger en fingervisning om vem som till slut kommer att vinna. Och även om de förhandstippade favoriterna ofta har låga odds och därmed inte ger en lika stor utdelning som de tävlanden med högre odds, så kan man som nybörjare betta på den de flesta tror vinner. I till exempel Let's Dance betygsätter en jury de olika dansparen, men hela det svenska folket har även möjlighet att vara med och rösta. Detta fungerar på samma sätt i andra tv-program, såsom Idol eller Talang. Genom att se på tidigare program och se hur rätt juryn har haft innan tittarna röstat, kan man höja sina odds att vinna.

Melodifestivalen ett av de största

Ett av de största programmen att betta på är Melodifestivalen som sedan 1958 har sänts närapå varje år sedan dess. Nästa års version, år 2017, är programmets 57:e upplaga. Tävlingen är uppdelad i deltävlingar som inleds med 28 låtar som alla tävlar om att vara kvar. Varje deltävling resulterar i ett antal vinnande låtar fortsätter till den sista deltävlingen, där de vinnande bidragen tävlar för att hamna I finalen. Den som tar sig därifrån fortsätter som de flesta vet till Eurovision Song Contest 2017 där EBU-medlemmar har möjlighet att delta.

Just nu väntar vi på odds om vilka som kommer att vara programledare i nästa års Melodifestival, något som ännu inte har släppts. Därefter börjar tävlingen och bettandet kan börja på allvar.