Hur fungerar odds?

När man vinner på odds så blir oftast vinsten oddset multiplicerat med de satsade pengar man spelat med. Dock kan det finnas vissa undantag inom vissa spel.

Hur oddset ligger till på ett lag eller liknande varierar hela tiden. Det är hur folk satsar som förändrar oddsen till en viss del. Om man till exempel skulle satsa på vilket fotbollslag som vinner allsvenskan, så är det de lag som har låga odds som många har satsat pengar på.
Troligen har detta lag vissa fördelar jämt emot det andra laget, vilket göra att de som satsar sina pengar tror mer på detta lag. Kanske har de en väldigt bra spelare på plan, en bra coach eller gjort bra ifrån sig tidigare. Detta betyder att det är många som är med och får dela på vinsten om just det laget vinner. Då får man inte heller en så stor vinst om man vinner.

Satsar man istället pengar på ett lag som har höga odds och vinner så är det inte lika många som man delar vinsten mer, varav man få en större vinst. Dock betyder ofta höga odds att chansen att detta lag vinner är liten. Detta kan bero på många orsaker som att många spelare är skadade eller att motståndarna helt enkelt är mycket bättre än detta lag.

Det finns dock även fasta odds, där olika spelbolag i förväg gjort en bedömning om hur sannolika de olika utfallen är. Detta är ett lite säkrare sätt att satsa sina pengar på, då man redan från början vet hur mycket man kan vinna och hur mycket man samtidigt kan förlora. Oddset för att något ska inträffa räknas ut genom formeln p/(1-p), där p är sannolikheten för att händelsen ska inträffa. denna formel används inom i stort sätt alla odds, men detta är ingenting som du som spelare behöver bry dig om. Spelföretagen som erbjuder odds på spel sköter detta så att du bara behöver satsa dina pengar och hoppas på att du har turen med dig.