Sportodds genom tiderna

Vadslagning vid sportevenemang har utövats långt tillbaka i tiden. Redan i det antika Grekland och vid gladiatorstriderna i Rom. Även i den vanliga vardagen var det många som slog vad som saker. Sport har alltid varit ett populärt ämne att ha vadslagning inom. Det är något som berör och passar många.

Så tidigt som antika Grekland slog man vad om olika idrottsgrenar som utspelade sig under idrottsspelen. Den vanligaste grenen för vadslagning var hästkapplöpning. Det är antagligen denna form av vadslagning som är fadern till dagens spel på trav.
Idrottsspelen lades sedan ner och vadslagningen på det dog ut.

I Rom på Colosseum utövades gladiatorspelen. Gladiatorer fick kämpa mot varandra eller vilda djur för att överleva eller dö. Gladiatorspelen var precis som idrottsspelen tillför att underhålla publiken ? vilket det gjorde. Åskådare satsade på den gladiator de trodde skulle vinna eller dö. De satsade på hur länge gladiatorn skulle överleva och på vilket sätt denna skulle dö. Vinsten gick till den som gissat rätt, om inte den som samlat in allas satsningar sprang iväg med hela potten. Försök till det startade ofta bråk, även om dessa bråk var mindre blodiga än de som skedde på arenan.

Riddarspel var också ett medeltida fenomen där riddare utmanade varandra för att bevisa att just dem var den mest kapabla riddaren i riket. Vadslagning förekom även inom denna sport. På samma sätt som man slog vad om vilken häst som sprang snabbast eller vilken gladiator som överlevde längst så satsade man sina pengar på både häst och kämpe. Även idag kan du se riddarspel runt om i Sverige, däremot inte på en lika allvarlig nivå och det är oftast mer uppgjort än faktiska kamper om ära.

Vadslagning är något som faller sig naturligt för människor som är oense om något. Då det har utövats i alla tider ? särskilt inom sportevenemang. Där människan har sett chans till vinst har de också skapat en sport. Även om sporten oftast är riddarspel, fotboll eller en blodig kamp så är även vadslagningen i sig en sport. De som satsade för att gladiatorn skulle överleva den mordiska arenan hade antagligen kunskap om den gladiatorns tidigare erfarenhet och fysik. Precis som man idag satsar på det laget inom handboll som har de starkaste spelarna.