Stryktipset

Stryktipsets historia

Stryktipset handlar om att tippa ifall det blir en hemmaseger, bortaseger, eller en oavgjord match i 13 fotbollsmatcher, främst hämtade från England och Sverige. Man kan antingen fylla i raderna på kuponger eller online på Svenska Spels webbplats, då Stryktipset är en produkt hos spelbolaget. Själva namnet kom till då man från början strök de resultat som man inte trodde på. Spelet gick in i det svenska folkets hjärtan mellan 70- och 80-talet, då den engelska fotbollen blev väldigt populär.

Premiären av Stryktipset ägde rum den 20:e oktober 1934 med 12 matcher istället för 13, och med ett pris på 25 öre per tipsrad. Idag kostar en rad en krona och har gjort det sedan 1978. Den nuvarande matchsumman dök upp år 1969, och då byttes även namnet på högsta vinsten, nämligen tolvan, till det lite vidskepliga och konstiga tretton. År 2004 infördes det en slags valfri extravinst vid namn 13plus, som senare bytte namn till dubbelvinsten. Där fick man tippa antalet mål i första matchen. Detta spel är dock numera borttaget.

Så vinner man

För att kunna vinna pengar så måste man ha minst 10 av möjliga 13 rätta tippningar. Om vinstsumman är under 15 kronor så sker ingen utdelning. Istället så överförs summan till nästa dragning. Kupongerna man använder under tippningen kan fyllas i med både enkelrader och system. Det finns även möjligheten att skapa egna rader med något slags tredjepartssystem, som kan innehålla varianter av andra reducerade system. Man har också alltid valet att fylla i sina egna rader på kuponger, vilket oftast görs som enkelrader, eller att lämna in dem online.

Hos Svenska Spel så kan man även spela Stryktipset tillsammans med andra. Så länge man har ett konto så kan man skapa bolag och sedan bjuda in önskade medlemmar, som därefter bidrar med en summa till bolaget. Ifall det blir vinst så går pengarna tillbaka till alla som bidrog.

Den högsta vinsten någonsin skedde när en kupong lämnades in i Malmö år 2011 med en vinst på 20 miljoner kronor. Endast en person har kunnat nå denna summa, vilket är den högst möjliga vinsten som man kan nå med Stryktipset.

Andra spel

Europatipset är väldigt likt Stryktipset. Även här går det ut på att tippa ifall 13 matcher avslutas med en hemmaseger, en bortaseger, eller om det blir oavgjort, men här så tippar man på fler europeiska länder än bara Sverige och England, som till exempel Italien och Spanien. Detta spel lanserades år 1993 och rörde först bara Italien, vilket förklarar dess namn under dem första åren, nämligen Italienska stryktipset.

Man kan också tippa på Stryktipset hos Betsson, men spelbolaget har valt att kalla sitt spel för EttKryssTvå. Man kan även spela hos Cameon, som kallar sitt Stryktips för Krysset. Där består kupongerna av 10 stycken matcher och raderna består av tre halvgarderingar. Vinsten delas mellan de spelare som har flest rätt. Krysset innehåller alltid Premier League matcher, och man kan vinna på 8, 9 och 10 rätt. Den brukar vara vid 4 på eftermiddagen, och du tippar på lördagar.